~ Ping ping ~

Niemand had verwacht dat Annie na De dader heeft het gedaan nog een musical zou schrijven. Het veranderde theaterklimaat maakte zo’n onderneming ook nauwelijks mogelijk: grootschalige musicalproducties zijn bijna niet rendabel te krijgen. Het is dan ook een grote verrassing als Marga Wagenaars, door John de Crane testamentair aangewezen als de nieuwe directrice van zijn productiebureau, in het voorjaar van 1984 een nieuwe musical van Annie aankondigt: Ping ping.

Ping ping is het verhaal van een miljonair die van zijn geld af wil. Vanuit de hemel zijn twee engelen naar beneden gestuurd om eens uit te zoeken hoe dat nou kan: de mensen vragen toch altijd juist om méér geld? Het was een probleem waar Annie zelf ook mee zat: haar kapitaal groeide aan, zonder dat ze daar zelf iets voor hoefde te doen. Was dat niet immoreel? Maar als je dan je geld wilde weggeven – wie kwam daarvoor het meest in aanmerking? De repetities verlopen moeizaam en de voorstelling wordt geen succes. De combinatie van Leen Jongewaard en Gerrie van der Klei blijkt niet goed te werken. “Ping ping moet het doen met een aantal nummers die ‘niet onaardig’ zijn, maar voor het niveau van Annie M.G. Schmidt beslist onvoldoende,” is het harde oordeel van Joop Bromet in Elsevier.

Liedjes: o.a. Ping ping, Het gebed, Ik wil van je af, Zolang het nog kan, Santa Claudia, Een heilig doel, Daar valt niet mee te leven, Nog even op aarde, Privacy, Mag niet, Te lelijk en te oud, Morgen, Roulette, Finale

première
20 november 1984, Stadsschouwburg, Haarlem
tekst
Annie M.G. Schmidt
regie en choreografie
Paddy Stone, Willem Nijholt
muziek en muzikale leiding
Harry Bannink
orkestleider
Peter van Hintum
decor
Jan Beutener
kostuums
Jan Aarntzen
productie
Marga Wagenaar
spelers
Gerrie van der Klei, Leen Jongewaard, Hans van der Woude, Ferd Hugas, Tanneke Hartzuiker, Jan Willem Ruyter
affiche
© Gielijn Escher