~ De naam van de maan ~

De naam van de maan speelt zich af op een eiland waar louter kinderen wonen. Een van hun gebruiken is het aanbidden van de maan. Tijdens een storm spoelt een volwassen man aan. Die zet de kinderen ertoe aan verkiezingen te houden, maar wanneer een van de jongens de macht grijpt, ontstaat er een burgeroorlog.

In 1987 wordt Annie uitgenodigd door Pieter Hofman, hoofd programmering van het Muziektheater, om het libretto voor een opera te schrijven. Annie vraagt haar zoon, Flip van Duijn, als co-librettist. Flip van Duijn: “De naam van de maan is wat mij betreft heel goed gelukt. Ik heb daar met Annie in een restaurant over zitten praten en tijdens één maaltijd hadden we de opzet voor het hele verhaal. En dat vonden we allebei een hartstikke góéd verhaal.” Als componist van de opera wordt Kees Olthuis geselecteerd.

Het schrijven van een opera blijkt voor Annie een nieuwe uitdaging: “Een opera is wel iets totaal anders dan musical. Er komen geen dialogen in voor. Ieder woord is gezongen, die muziek gaat constant door (…) Aria’s! Ik vond het wel vreselijk: de klemtonen worden steeds verkeerd gelegd. Bijvoorbeeld – daar ligt een mahahahahahahahahan. Mag dat ook worden: daar ligt een hulpeloze, aangespoelde man? Geen sprake van!”

In dezelfde periode werkt Annie met Haye van der Heijden en haar zoon Flip aan de televisieserie Beppie. Die samenwerking verloopt moeizaam. Flip concentreert zich op De naam van de maan en levert de belangrijkste tekstbijdragen voor de opera.

 

première
25 december 1988, Muziektheater, Amsterdam
libretto
Annie M.G. Schmidt, Flip van Duijn
muziek
Kees Olthuis
orkestdirectie
Roland Kieft
regie
Eddy Habbema
choreografie
Willy Verkuil
decor
Frank Raven, Hildegard van der Heyden
kostuums
Petra van Veelen
productie
Pieter Hofman
orkest
Nederlands Jeugd Strijkorkest
zangers
Lieuwe Visser, Marlies Somers, Josefine van Asdonk, Mario Raadwijk, Floris Wensveen, Jelle de Jonge, Kasper Arends, koor van zeventig jongens en meisjes
affiche
© Gijsbert Dyken