~ Theater ~

Musicals, Toneel & Cabaret

Annie M.G. Schmidt is niet alleen de schrijfster van Jip en Janneke, Floddertje en Pluk van de Petteflet. Ze schreef ook voor volwassenen. Liedjes, cabaret, toneel, musical, ze deed het allemaal en ook nog eens met succes. Op 30 mei 1947, in haar Parooltijd, treedt Annie met Het Amsterdams Journalistencabaret De Inktvis op in het Amsterdamse Americain. Samen met haar Paroolcollega’s maakt Annie een voorstelling waar ze teksten voor schrijft die opvallen door hun frisse toon en scherpe observaties. Ze trekt hiermee onder andere de belangstelling van Wim Kan en Wim Sonneveld voor wie ze diverse liedteksten zal gaan schrijven.

In 1965 maakt Annie furore met de eerste groot opgezette Nederlandse musical Heerlijk duurt het langst. Er volgen nog zes andere: En nu naar bed, Wat een planeet, Foxtrot, Madam, 
De dader heeft het gedaan en Ping ping – alle op muziek van Harry Bannink. In 1968 komt Annies eerste toneelstuk voor het grote publiek En ik dan? in het theater dat door publiek en pers goed wordt ontvangen. Met Er valt een traan op de tompoes (1980) vestigt Annie definitief haar naam als toneelschrijver.

Nog meer weten of de originele scripts lezen? Ga naar www.theaterencyclopedie.nl of bezoek de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

foto linksboven  Hetty Blok en Leen Jongewaard omhelzen Annie, nadat zij de Gouden Harp van de stichting Conamus in ontvangst heeft mogen nemen: © Ton Schutz/ANP; foto links met John de Crane en Harry Bannink bij Wat een planeet: Henk Pothoff; met Harry Bannink: © Ton Schutz/ANP; overige foto’s: privécollectie erven Schmidt; illustratie: Aleks Melnik/Shutterstock