~ Het Amsterdamse Journalistencabaret De Inktvis ~

Op 1 januari 1946 komt Annie in dienst op de documentatieafdeling van Het Parool. Ze zet daar een prachtig documentatiesysteem op, maar blijkt in de praktijk vreselijk slordig: continu zijn stukken zoek en journalisten worden wanhopig van de chaos die ze maakt. Al snel blijkt dat Annie veel beter is in het schrijven van leuke kindergedichten en spitsvondige liedteksten, dan in het ordelijk bijhouden van documentatie.

In 1947 treedt een aantal Paroolmedewerkers op tijdens een personeelsfeestje. Ook Annie is daarbij. Ze noemen zich De onderkasten. Het optreden is een groot succes, niet in de laatste plaats dankzij Annies teksten. Deze vallen op door hun frisse toon en scherpe observaties. Het optreden bevalt zó goed, dat het gezelschap ook ander publiek opzoekt: op 30 mei 1947 treedt het gezelschap in het Amsterdamse Americain. Ze hebben dan hun naam veranderd in het Amsterdams Journalistencabaret De Inktvis. Het devies van de Inktvissen: het maakt niet uit of de zaal het leuk vindt, als wij het maar leuk vinden! Annie: “Een verwerpelijk devies, maar wel erg prettig!”

fotograaf onbekend

première
30 mei 1947, Americain, Amsterdam
teksten
Annie M.G. Schmidt, Hella Haasse, Wim Hora Adema, Clous van Mechelen, Otto Montagne
regie
Clous van Mechelen
decor
Wim Bijmoer
muziek
Annie M.G. Schmidt, Piet Timmer (piano), Cor Lemaire, Willem Witkampf (gitaar)
spelers
Annie M.G. Schmidt, Jeanne Roos, Wim Hora Adema, Liesbeth Andrez, Bob Steinmetz, Clous van Mechelen, Otto Montagne, Wim Bijmoer, Letje van der Horst, Han Hoekstra, Willem Wittkampf, Piet Timmer
conferencier
Han Hoekstra
programmaboekje
© Wim Bijmoer