~ Los zand ~

In 1989 schrijft Annie voor het eerst een stuk voor het gesubsidieerde toneel, Toneelgroep Amsterdam. Ze doet dat op verzoek van de actrice Nettie Blanken en artistiek leider/regisseur Gerardjan Rijnders. Zoals vaker in haar werk is de gezinsrelatie het thema. Daarnaast komen onderwerpen als genetische manipulatie, vrouwenliefde, discriminatie en ontwikkelingshulp aan de orde. Het lijkt een beetje teveel van het goede.

Los zand wordt negatief ontvangen door de pers: “Te serieus voor een klucht, te kluchtig voor een komedie en te zeer gespeend van tragiek voor een tragikomedie.” Annie zelf is ook niet tevreden. Ze onderkent dat ze te veel onderwerpen in één stuk heeft willen behandelen. Maar ook op regisseur Rijnders heeft ze kritiek: “Los zand had beter verdiend. Het was niet goed gecast, het was onverschillig geregisseerd.” Ze schrikt vooral van het feit dat Los zand zo braaf wordt gevonden. Noch de fans van Rijnders, noch die van Annie voelen zich bij deze productie echt thuis.

première
1 november 1989, Stadsschouwburg, Amsterdam
tekst
Annie M.G. Schmidt
regie
Gerardjan Rijnders
decor, kostuums, licht
Paul Gallis
productie
Toneelgroep Amsterdam
spelers
Nettie Blanken, Jacques Commandeur, Kitty Courbois, Ann Hasekamp, Kees Hulst, Sigrid Koetse, Gijs de Lange, Dennis Rudge, Bert Edelenbos, Hugo Koolschijn, Maarten Wansink
affiche
© Studio Anthon Beeke