~ De dader heeft het gedaan ~

Detectiveromans zijn voor Annie een verslaving. Ze is een bewonderaar van Agatha Christie. Zelf heeft ze er nooit een geschreven, maar met De dader heeft het gedaan doet ze een parodistische poging.

Er wordt een filmpje opgenomen voor een TV-reclamespot. Koks en serveersters dansen en zingen. De actrice Tonia Tudor proeft van Lennox Paprikasaus. Haar partner doet dat ook en valt dood neer. Geen ongeluk, nee, vergif. Moord! Politie-inspecteur Van Dijk en zijn rechterhand Streefkerk pogen de misdaad op te lossen. Ze worden daarbij voortdurend voor de voeten gelopen door Tonia. Die weet het allemaal beter omdat ze alle boeken van Agatha Christie heeft gelezen.

De dader heeft het gedaan is de laatste Schmidt/Bannink musical die John de Crane produceert. Op 3 december 1982 overlijdt hij aan een hartstilstand. Connie Stuart neemt met De dader heeft het gedaan afscheid van grootschalige toneelproducties. De voorstelling wordt lauw ontvangen, hetgeen Annie niet verbaast. Ze vindt het verhaal “een volstrekte mislukking.”

foto’s Henk Pothoff

Liedjes: o.a. Paprikasaus, Niemand mag het pand verlaten, Je kunt er nooit van op an, De laatste eer, The pink poodle, Vervangen door een chip, Voorgevoelens, Velours troubadour, Fitness centre, We zijn bang voor levenslang, Donkere straten, Zo verliefd, Ballroomdancing, Het gaat goed, De inspecteur heeft gelijk

 

première
6 januari 1983, Carré, Amsterdam
tekst
Annie M.G. Schmidt
regie en choreografie
Paddy Stone
muziek en muzikale leiding
Harry Bannink
orkestleider
Dick van der Stoep
decor en kostuums
Jan Beutener
productie
John de Crane
spelers
Conny Stuart, Lo van Hensbergen, Hans van der Woude, Carolien van den Berg, Ferd Hugas
affiche
© Anton Misset