~ Alle laatjes open ~

Alle laatjes open is een programma rond de liedjes van Annie, in navolging van het uiterst succesvolle Side by side by Sondheim. In 1977 maakte dit programma met liedjes van Stephen Sondheim (Sweeney Todd en Sunday in the park with George, één van Annies favoriete musicals) furore op Broadway. De formule voor Alle laatjes open is simpel: twee zangers en twee zangeressen zingen hoogtepunten uit het oeuvre van Annie, aangevuld met nummers van Guus Vleugel en Michel van der Plas.

foto: © Kors van Bennekom

Nog voor de première weet Alle laatjes open al een relletje te veroorzaken. Jos Brink brengt in hetzelfde seizoen namelijk óók een programma met Annies liedteksten, getiteld Van wie zou dat nou zijn? Ook dat programma is gebaseerd op Side by side by Sondheim. Aangezien theaterdirecties twee vrijwel identieke programma’s wat teveel van het goede vinden, komen Annie en producent John de Crane meteen in actie. Ze spannen een kort geding aan omdat er door Jos Brink vooraf geen schriftelijke toestemming is gevraagd. Daarnaast vinden ze de voorstelling van een te laag niveau, hetgeen ze bewijzen met een opname die ze in het geheim van de voorstelling gemaakt hebben. Het steekt Annie vooral dat Brink haar teksten flink herschreven heeft. De rechter stelt Annie en De Crane in het gelijk en Jos Brink moet zijn programma aanpassen. De ruzie tussen Brink en De Crane zal drie jaar duren.

Liedjes: o.a. Hoera we zijn normaal, Kwik in de vis, Vluchten kan niet meer, Ze hadden gelijk, Zeur niet, Wat ik nou toch heb gelezen, Over tijd, ‘t Is over, De poppen aan het dansen, Schaarste, Ja zuster, nee zuster-medley

première
1 mei 1979, Nieuwe de la Mar Theater, Amsterdam
teksten
Annie Schmidt, Guus Vleugel, Michel van der Plas
muziek
Harry Bannink, Ruud Bos e.a.
begeleiding
Dick van der Stoep en Frans Ehlhart
decor
Victor van Maarssen
productie
John de Crane en Gislebert Thierens
spelers
Conny Stuart, Willem Nijholt, Gerrie van der Klei, Paul Deen
affiche
© Patrick Theunisse