~ We hebben samen een paard ~

We hebben samen een paard is Annies laatste toneelstuk. Ze schrijft het op verzoek van producent Gislebert Thierens, die Annie een voorstelling met Trudy Labij en Annet Nieuwenhuyzen aanbiedt. Zo kan ze gelijk ook revanche nemen voor de mislukking van Los zand. Annie zwicht voor Thierens’ argumenten en begint te schrijven. Wederom staat een driehoeksverhouding centraal: een man tussen twee vrouwen, de strijd tussen jaloezie en vriendschap.

Het schrijven kost Annie veel moeite. Tijdens een leessessie van het half voltooide stuk krijgt ze veel kritiek te verduren: men vindt het stuk veel te braaf en te zoet. Tot aan de première blijft ze aan het plot schaven, maar het komt niet echt goed. De reacties in de pers zijn hard. De Volkskrant schrijft dat ze er vrede mee kan hebben als We hebben samen een paard Annies laatste toneelstuk is.

Door alle negatieve reacties besluit Annie dat ze niet langer meer wil schrijven: In de maanden na de première ben ik gaan denken: ik moet het niet meer doen. Ik kan het niet meer, ik ben er een beetje te ouderwets voor – of te oud.”

première
11 november 1992, Nieuwe de la Mar Theater, Amsterdam
tekst
Annie M.G. Schmidt
regie
Christiaan Nortier
muziek
Harry Bannink
zanger
Hans van der Woude
decor
Patrick Theunisse
kostuums
Yan Tax
productie
Gislebert Thierens
spelers
Annet Nieuwenhuyzen, Trudy Labij, Rick Hancké, Hugo Haenen, Genio de Groot
affiche
© Jan van der Vossen