~ Madam ~

Annie vatte Madam als volgt samen: “Een sekshuis vlak naast een feministenhuis. Ruzie tussen die twee panden. Eén van de prostituees loopt met een paar collega’s over naar de feministen. Gezamenlijk proberen ze door een actie het sekshuis en de Madam ten val te brengen, wat bijna lukt.”

Madam wordt niet bijzonder goed ontvangen. Sommige mensen nemen aanstoot aan het expliciete taalgebruik. Televisiepresentatrice Sonja Barend zegt daarover: “De genitaliën vliegen je om de oren.” Vanuit feministische hoek werd hevig geprotesteerd tegen de voorstelling. Annie kan de protesten wel begrijpen: ze heeft de feministes misschien iets té karikaturaal neergezet. Tijdens de speelperiode worden daarom enkele nummers aangepast, om de balans tussen prostituees en feministes te herstellen.

foto: Kors van Bennekom/Nederlands Fotomuseum

Liedjes: o.a. In het huis van Madam, Hun hebben de macht, Deugd, Vanavond laat, Soort bij soort, Duurzame relatie, Wintertuin, M’n tante d’r salon, De wei, Solidariteit, Ik ben er nog, Ik weet niet wat het is, Duet voor twee

 

première
1 januari 1981, Nieuwe de la Mar Theater, Amsterdam
tekst
Annie M.G. Schmidt
regie en choreografie
Paddy Stone
muziek en muzikale leiding
Harry Bannink
orkestleider
Dick van der Stoep
decor en kostuums
Victor van Maarsen
productie
John de Crane
spelers
Conny Stuart, Trudy Labij, Ton Kuyl, Winnifred Bosboom
affiche
© Anton Misset