~ Extra editie ~

Extra editie is het laatste programma van het Amsterdamse Journalistencabaret De Inktvis. In de periode 1951-1953 treedt het gezelschap alleen nog incidenteel op, bijvoorbeeld voor liefdadigheidsvoorstellingen. In januari 1952 wordt een optreden verzorgd, waarvan de opbrengst bestemd is voor de slachtoffers van de overstromingsramp in de Po-vlakte. Annie schrijft in het voorwoord van haar bundel Cabaretliedjes (1952) dat De Inktvis zachtjes sterft, om af en toe rumoerig op te leven.

In 1953 stoppen de Inktvissen definitief met optreden. Wim Bijmoer: “Ik kan niet zeggen dat het doodgebloed is. De voornaamste reden is, dat Annie zoveel professioneel werk kreeg, dat het niet langer te combineren was.” Dat werk was voor de krant, Jip en Janneke en Het schaap Veronica en vanaf oktober 1952 voor de radio De familie Doorsnee. Maar dankzij De Inktvis was Annies naam als schrijver van scherpe, sprankelende teksten definitief gevestigd.

première
30 september 1950, Concertgebouw Kleine Zaal, Amsterdam
teksten
Annie M.G. Schmidt
regie
Clous van Mechelen
decor
Wim Bijmoer
muziek
Piet Timmer (aan de vleugel)
spelers
Annie M.G. Schmidt, Jeanne Roos, Liesbeth Montagne, Wim Hora Adema, Bob Steinmetz, Clous van Mechelen, Wim Bijmoer, Jan Wiessing, Eli Asser
conferencier
Han Hoekstra
programmaboekje
© Wim Bijmoer