~ Je moet ermee leren leven ~

Producent John de Crane had voor het seizoen 1975-1976 plannen voor een nieuwe musical, getiteld Badeloch. Annie zou deze samen met Guus Vleugel schrijven voor de cabaretière Jasperina de Jong. Annie en Guus Vleugel waren grote bewonderaars van elkaars werk. Annie: “Ik heb altijd tegen hem opgezien en hij tegen mij, wat ik merkwaardig vond.” Vleugel: “Ik dwéépte met Annie (…) Ze was een van de leukste mensen die ik gekend heb: geestig en totaal niet geborneerd.” Badeloch zou een bewerking zijn van Vondels Gijsbrecht van Amstel. Maar het plan ketst af op Jasperina de Jong, die de musical en de samenwerking met Annie en Guus Vleugel niet ziet zitten.

In plaats hiervan presenteert John de Crane een cabaretprogramma van Annie en Guus Vleugel, Je moet ermee leren leven. Hoewel er in het programma geen onderscheid gemaakt wordt, is duidelijk dat Vleugel de meeste liedteksten schreef en Annie de dialogen. Actuele onderwerpen worden met enig sarcasme behandeld: het platte vermaak van de radio (‘Vertrossing’), de bedrijfspsycholoog die het niet meer ziet zitten en zelfmoord wil plegen en de teloorgang van de idealen van de jaren zestig. Criticus C.B. den Doolaard noemt Je moet ermee leren leven in Het Parool: “Acceptabel vertier.”

Ermeelerenleven

cast vlnr: Hans van der Gragt, Sylvia de Leur, Conny Stuart, Cor van den Brink, Jenny Arean, Patrick Theunisse, Herman Crebas. foto’s: Henk Pothoff

première
15 oktober 1975, Frascati, Amsterdam
teksten
Annie M.G. Schmidt, Guus Vleugel
regie en choreografie
Paddy Stone
muziek
Harry Bannink
orkestleider
Bert Stoots
decor
Frank Raven
kostuums
Help Productions, Edgar Vos
productie
John de Crane en Gislebert Thierens
spelers
Conny Stuart, Sylvia de Leur, Jenny Arean, Cor van den Brink, Hans van der Gragt, Patrick Theunisse, Herman Crebas
affiche
© Frans Vossen