~ In de Bizarre bazar ~

De voorstellingen van het Amsterdamse Journalistencabaret De Inktvis kenmerken zich door een prettig soort amateurisme. Annie geniet van het optreden en is dan ook trots als Wim Kan haar uitnodigt om de zieke cabaretière Sophie Stein te vervangen in zijn ABC-cabaret. Regisseur Clous van Mechelen is minder te spreken over Annies uitvoerende kwaliteiten, hij vindt haar “plastisch een horreur”.

fotograaf onbekend

De slordigheid van Annie, die haar als hoofd van de documentatie-afdeling al regelmatig was opgebroken, zorgt soms ook voor komische taferelen achter de schermen. Zo trekt ze voor een sketch over Het schaap Veronica per ongeluk het door illustrator Wim Bijmoer ontworpen schapenpak achterstevoren aan. Het kokette staartje van het schaap krijgt nu opeens een heel andere betekenis!

Bijmoer, die in de sketch de dominee speelt:In een soort brainwave zag ik hoe dat er vanuit de zaal uitzag. En we moesten nog met elkaar dansen ook. Wat zou er dan met de pik van Annie gebeuren? Ik had het niet meer. De schmink liep van m’n gezicht van het lachen.” Gelukkig trekt één van de Inktvissen in een helder moment nog nét op tijd de staart van het pak af, maar de sketch is al verloren. Bijmoer: “Ik had het gevoel of ik een zware griep had gehad, zó heb ik gelachen.”

première
19 april 1948, Concertgebouw Kleine Zaal, Amsterdam
teksten
Annie M.G. Schmidt, Wim Hora Adema, Wim Bijmoer, Bert van Eyk, Han Hoekstra, Clous van Mechelen, Otto Montagne
regie
Clous van Mechelen
decor
Wim Bijmoer
muziek
Piet Timmer (aan de vleugel)
spelers
Letje van der Horst, Liesbeth Montagne, Jeanne Roos, Annie Schmidt, Wim Bijmoer, Ton van Duinhoven, Han Hoekstra, Clous van Mechelen, Otto Montagne, Bob Steinmetz
conferencier
Han Hoekstra, Simon Carmiggelt
programmaboekje
© Wim Bijmoer