~ Pleisterkade 17 ~

In 1974 krijgt Annie van de AVRO opdracht voor het schrijven van een zesdelige comedyserie. Deze zal aan het eind van het jaar uitgezonden worden. Maar de samenwerking met de AVRO verloopt uiterst moeizaam: op Annies vragen en teksten wordt niet of heel laat gereageerd, en daar kan zij slecht tegen. Als duidelijk wordt dat de AVRO liever onder het contract uit wil, gaat John de Crane, Annies vaste zaakbehartiger, onderhandelen met andere omroepen. De KRO blijkt geïnteresseerd en op 7 december 1975 is de eerste uitzending van Pleisterkade 17.

In feite is Pleisterkade 17 een moderne familie Doorsnee. En net als bij De familie Doorsnee, leeft het publiek ook nu weer intensief mee met de belevenissen van het televisie-echtpaar Nell Koppen en Jan Blaaser en hun drie dochters. De kijkcijfers blijven, ondanks de matige reacties in de pers, twee seizoenen lang stijgen. Het hoogtepunt is de slotaflevering, met een gastrol voor de uiterst populaire quizmaster Willem Ruis. Dat Pleisterkade 17 na twee seizoenen ophoudt, komt doordat de KRO iets te lang aarzelt met een verzoek voor nieuwe afleveringen. Annie is dan al begonnen aan Foxtrot en heeft geen tijd meer.

Liedjes: o.a. Ik heb je lief

pleisterkade17

foto’s: ┬ę Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

 

uitzending
KRO, 1e uitzending 7 december 1975, 12e en laatste uitzending 24 februari 1977
tekst
Annie M.G. Schmidt
regie
Paul Pouwels
muziek
Harry Bannink
decor
Jan van der Does
vaste spelers
Nell Koppen, Jan Blaaser, Hein Boele, Marlous Fluitsma, Marcelle Meuleman, Willem Nijholt, Trudy Labij, Flip van Duijn
gastspelers
Allard van der Scheer, Enny Mols-de Leeuwe, Mimi Kok, Kees Brusse, Mart Gevers, Frederik de Groot, Ellis van den Brink, Willem Ruis