In Holland staat een huis / De familie Doorsnee


Officieel heet de serie In Holland staat een huis. Maar de radioluisteraars spreken over De familie Doorsnee. Vader Theo Doorsnee heeft een winkeltje in kantoorartikelen en zijn vrouw Mina doet het huishouden. Ze worden geholpen door de werkster, Sjaantje. Er zijn drie kinderen, van wie Tom met zijn vrouw naar Canada is geëmigreerd. Liesbeth en Ron wonen nog thuis en maken veel ruzie. De serie gaat over alledaagse onderwerpen in de jaren vijftig van de vorige eeuw, zoals woningnood, de introductie van de nylon b.h. en make-up. Bekende artiesten vervullen gastrollen. De liedjes, met muziek van Cor Lemaire, worden dagelijks op de radio gedraaid.

Willem Bouwman in schreef in het Nederlands Dagblad: “Voor miljoenen Nederlanders, ongeacht geloof of politieke overtuiging, was De familie Doorsnee een feest der herkenning. Op maandagavond vanaf vijf over acht luisterden ze een half uur mee naar de microfoon die onzichtbaar boven de huistafel van de familie Doorsnee hing. In de familie Doorsnee herkenden ze zichzelf. Pa Doorsnee hamerde op zuinigheid en hard werken. Ma Doorsnee lonkte naar nieuwerwetse verlokkingen als de televisie, de koelkast, het autootje (…) Velen geloofden dat de Doorsnees echt bestonden.”


liedjes: o.a. Achter de gordijntjes, Achter de kinderwagen, Het advertentieparadijs, Ali Cyaankali, Als er geen mannen waren, Als mannen op reis gaan, Als moeder jarig is, Amsterdam/Rotterdam, Australië, Daar zitten we nou, Dan maar dik, Dat geeft meteen zo'n band, Ergens blijf ik altijd een kloek, Een flatje voor ons eigen, Formulieren, Geachte cliënten ‘t wordt lente, Hadden we maar een woninkie, Het huis dat in Holland staat, Hobbelen, Hoe moet-ie heten, Hoe vind je m’n haar?, Humeuren, Ik ben zo ruim, Ik hou van Mozart het meest, Ik wou dat ik een vis was, In de herfst, In Holland staat een huis, In Holland stond een huis, Ineens op een dag, Inwoning, Je hoort niet meer bij mij, Je moet ze vrij laten, Lichies kijken, Lied van de reporter, Logés, Mannen, De meneer van hiernaast, Met Willem naar de fillem, M’n gitaar en ik, Onze kleine Willempie, Pas op voor Sinterklaas, Poezenliedje, Poesie-album, Raad, Roken, Schoonmaak, Snoepwinkel, Souvenirs, Spinnen, Toen we pas begonnen, Trouwen is duurder dan je denkt, Uitvinden, Vakantie, Verboden liefde, Vergeet ons allemaal even, Vriendschap, Vrouwelijke kracht, Vrouwen, We doen het zelf, Wie moet er wieden?, Wil joe hef u kup of tie, Zeur niet aan m’n kop, Zoveel zorgen


uitzending: VARA, 1e uitzending 13 oktober 1952, 91e, laatste uitzending 21 april 1958
regie en productie: Wim Ibo
muziek: Cor Lemaire
begeleiding: Cor Lemaire, piano; Jan Blok, gitaar
vaste spelers: Sophie Stein, Cees Laseur, Lia Dorana, Kees Brusse, Hetty Blok, Jo Vischer jr.
gastspelers: Wim Kan, Mary Dresselhuys, Croys Voorbergh, Fie Carelsen